Jelenlegi hely

„Tartsd magad nemzetem…”

2020. szeptember 05-én megrendezett XIV. Közép-Nyírségi Református Találkozó hagyományaihoz hűen a nemzeti összetartozás megerősítése mellett alkalmat adott a Trianon-emlékmű, és a Bárka Református Óvoda - Bölcsőde átadó ünnepségére is. Ez a csekélynek sem mondható esemény a szoros összefogásnak köszönhetően Isten áldásával valósulhatott meg. 

A szeptember igen mozgalmasan indult a Baktalórántházi Református Gyülekezet életében, hiszen a hónap első szombatjának verőfényes, napsütéses kora délutánján megkondult  a harang hívó szava. A 65. zsoltár - „Azért tehozzád az emberek, Jönnek mindenünnen” – sorai hálaadó istentiszteletre szólította a gyülekezet tagjait, a helyi és környékbeli híveket, valamint a meghívott vendégeket. Nagy örömmel és várakozással gyűltek össze a megjelentek, hogy hálát adjanak az Úrnak a Trianon-emlékmű és a Bárka Református Óvoda - Bölcsőde átadásáért.
Az ünnepi istentiszteleten az igehirdetési szolgálatot Szenn Péter a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke szolgáltatta. A lelkipásztor igehirdetésében Pál I. levele a Thessalonikabelliekhez 3. fejezetének 8. versét idézte: „Mert szinte megelevenedtünk, ha ti erősek vagytok az Úrban.”  A mai nép ékes bizonyítéka annak, hogy Isten végzi közöttünk az Ő erősítő és bátorító munkáját, és aki hisz Őbenne, az a megoldhatatlannak tűnő feladatokat és próbatételeket is képes kiállni. 
Az Úri imádság után a megjelenteket dr. Kovács Kálmán református lelkipásztor és Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte. A meghívott vendég lelkészek igei köszöntője, és a Himnusz eléneklése zárta az  istentiszteleti liturgiát. 
A Vitézi Rend vezetésével az egybegyűltek átvonultak a templom előtt elhelyezett Trianon-emlékműhöz. Dr. Kovács Kálmán nagytiszteletű úr beszédében részletesen bemutatta az alkotás elemeit, és kiemelte azok jelentését, illetve a ma is érvényes üzenetét közvetítette a megjelentek számára. 
- A történelmi Magyarország térképét látva, s majd a megcsonkított Magyarországra pillantva ma is értetlenül állunk egy igazságtalan döntés és annak következményei fölött. Az emlékmű második eleme a harang,  Isten hívó szava. A harmadik elem a rideg és durva szeg, amit erős karok kalapáltak, formáltak – Krisztust ölni. A harangot átszúró szeg azt jelzi, hogy ennek a világnak semmi sem szent. A haza testét átütő szegek azon kritikus pontjait jelölik életünknek, amelyek mély fájdalomba döntötték hazánkat. E három dolog együttes üzenetét hirdette beszédében nagytiszteletű úr: „A magyar Golgotán: van, lesz feltámadás!”
Az emlékmű megvalósítása a református egyház kezdeményezésére, Baktalórántháza Város Önkormányzatának támogatásával valósulhatott meg.
Dr. Kiss Béla, a Baktalórántházai Járási Hivatal vezetője Román István kormánymegbízott megbízásából köszöntötte a megjelenteket. Beszédében felidézte a trianoni békeszerződéshez vezető út legfontosabb eseményeit, a béke tartalmát, és annak súlyos következményeit. 1920. június 4-én a győztes nyugat-európai nagyhatalmak a vesztesként kezelt Magyarországra kegyetlen és igazságtalan békét kényszerítettek. Megbüntettek egy egész nemzetet, több mint három millió magyar életét megpecsételve, és további generációk sorsát évszázadokra megbélyegezve. Trianon ugyan a magyar ember számára a legfájóbb szó, de az összetartozás szimbóluma is lett. 


Az ünnepség a gróf Dégenfeld Imre Református Általános Iskola tanulóinak színvonalas ünnepi műsorával folytatódott. Az összetartás, az összetartozás központi gondolata vezérmotívumként vonult végig a diákok szavalataiban, dalaiban is.  „Értsd meg a lényegét: fogjuk egymás kezét! Fogjuk egymás kezét, ahogyan soha még!” – énekelték a dégenfeldes diákok a templomi kórussal kiegészülve. Bár 1920-ban eltiporhattak minket, a magyarság mégis bizonyította - és bizonyítja máig - semmilyen szerződés, illetve igazságtalan dokumentum nem szakíthatja szét a magyarság ezer éves együvé tartozásának érzését. 
A nemzeti szalag átvágása után a jelenlévők átvonultak az alig ötven méterre található óvoda - bölcsőde épületéhez. 
A református általános iskola mazsorettcsoportjának nyitótánca után a jelenlévők a 329. zsoltár 2. versét énekelték el. Nagy Lajos köszöntő szavait követően, dr. Kovács Kálmán lelkész ismertette a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósuló Bárka Református Óvoda bővítése, valamint új bölcsődei intézmény létesítése Baktalórántházán című, TOP-1.41.1-15-SB1-2016-00004 kódszámú projektet. Nagytiszteletű úr köszönetet mondott mindazoknak, akik a nehéz időkben is hittek a projektben, és személyes elkötelezettségükkel, tanácsukkal segítettek annak megvalósításában.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár ünnepi beszédében kiemelten hangsúlyozta, hogy az új óvodaépület minden tekintetben ideális körülményeket biztosít  a nevelési munkához, és ehhez sok sikert, és örömet kívánt az óvoda összes munkatársának. A szombati délután egyik kiemelkedő és üde színfoltja volt az óvodások gyönyörű műsora, amellyel nemcsak szüleiket bűvölték el, hanem a meghívott vendégeket is. 
Egy különlegesen boldog pillanatnak lehettek tanúi az eseményen megjelentek, hiszen egy teljesen új, modern, és minden tekintetben korszerűen felszerelt létesítményt vehettek birtokba a Bárka óvodásai és bölcsődései. A nemzeti szalag átvágása után Szenn Péter püspök és dr. Kovács Kálmán lelkész áldotta meg az épület használóit, a gyermekeket. 
Az ünnepség után a meghívott vendégek megtekinthették az óvoda új épületét, ahol a központi folyosó faláról a gyermekekről készített  portrérajzok tekintettek le a jelenlévőkre. Az alkotások elkészítése dr. Kovácsné Szakos Mária munkájának köszönhető. 
A XIV. Közép-Nyírségi Református Találkozó szeretetvendégséggel zárult a templom kertjében. 

,,… Buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban.”
                                                             (1Kor 15,58)

Sebők Anita
tanárnő

  2020. szeptember 14. – hétfő – 08:09